Klinikai vizsgálatok

Mi a klinikai vizsgálat?

A klinikai vizsgálat olyan emberen végzett orvostudományi kutatás, amelynek célja egy gyógyításra szánt, fejlesztés alatt álló hatóanyag (vagy orvostechnikai eszköz) tulajdonságainak, hatásainak, illetve az általa kiváltott nem kívánatos hatásoknak a feltárása, megismerése. A gyógyításra szánt hatóanyag lehet már jól ismert, kereskedelmi forgalomban lévő készítmény is, ez esetben vagy egy új terápiás területen szeretnék megvizsgálni a biztonságosságát és hatékonyságát vagy újfajta formában válhatna elérhetővé a betegek számára, ha a vizsgálatok igazolják, hogy az elképzelés a betegek javát szolgálja.

 

A Klinikai vizsgálatok fázisai:

I. fázis: a vizsgálati készítmény tolerálhatóságának, biztonságosságának vizsgálata egészséges önkénteseken
II. fázis: a vizsgálati készítményt adott betegségben vizsgálják kisebb számú betegen; célja a hatásosság igazolása, a dózis-hatás összefüggés megállapítása és az optimális terápiás dózis meghatározása
III. fázis: a vizsgálati készítmény hatásosságának, biztonságosságának és tolerálhatóságának igazolása nagyobb számú betegen, kontrollált, randomizált, összehasonlító vizsgálati elrendezésű vizsgálatban
IV. fázisú vizsgálat: a forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező vizsgálati készítményt az alkalmazási előírásnak megfelelően felhasználó vizsgálat, melynek célja az előny/kockázat arány, a biztonságosság és tolerálhatóság további vizsgálata

Mik a klinikai vizsgálatok előnyei?

A klinikai vizsgálatok minden gyógyszer törzskönyvezéséhez elengedhetetlen vizsgálatok, így akik részt vesznek benne, azok mindenképpen hozzájárulnak a tudomány és az egészségügy előre haladásához.

Emellett a résztvevő betegek profitálhatnak először az új terápia pozitív hatásaiból – a klinikai vizsgálatok megkezdését követően általában éveket kell várni az adott hatóanyag forgalomba hozataláig.

A vizsgálathoz való csatlakozáskor minden előnyt és kockázatot érdemes mérlegelni, és az alapján dönteni, hogy a fennálló kockázatok megérik-e a belépést a vizsgálatba.

Szűrések fontossága

A szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen számos betegségnél a korai felismerés és az időben elkezdett kezelés életmentő lehet. A kor előre haladtával egyre több vizsgálatra érdemes különböző időközönként elmenni.

Akinek a családjában fordult elő komoly betegség, egyes vizsgálatok, szűrések nekik hatványozottabban javasoltak. Nagyon fontos, hogy figyeljünk önmagunkra: ha bármilyen egészségügyi elváltozást tapasztal, ne várjon, hanem forduljon azonnal orvoshoz.

Amennyiben érdeklődik a klinikai vizsgálatokban valóm részvétel iránt, kérjük, hívj aaz alábbi telefonszámot:

061 400 4419

Megszakítás