Intézményünkről

A Zuglói Egészségügyi Szolgálat (ZESZ) bemutatása

Zuglóban az ötvenes évektől a járóbeteg-szakellátás központja a Hermina úti Rendelőintézet volt, amelynek manuális osztályai folyamatos szakmai és személyi kapcsolatban álltak az Uzsoki utcai Kórház megfelelő osztályaival. A kerületi Tanács volt a fenntartó, ill. a tulajdonos. Ez az egységes járóbeteg-ellátás 1975-től az integráció eredményeként a fővárosi Uzsoki (Weil Emil) Kórház részeként működött tovább.

A lakótelepek felépítése miatt a kerület lakosságszáma megnövekedett, mely a szakrendelések betegforgalmának növekedését eredményezte, ezért a Főváros 1984-ben felépítette az Örs vezér téri Rendelőintézetet és növelte a szakorvosi órákat.

Az Örs vezér téri Rendelőintézet átadásával megszűnt a szakrendelések zsúfoltsága, mivel a kerület lakosainak mintegy 60%-át az Örs vezér téri Rendelőintézet, 40%-át a Hermina (Május 1.) úti Rendelőintézet látta, látja el.

1992 decemberében a kerület átvette az Uzsoki Kórháztól és a Bethesda Gyermekkórház és Rendelőintézettől a járóbeteg szakorvosi ellátás és gondozás szakfeladatot. A szakrendelések funkcionális kapcsolata, jó szakmai együttműködése napjainkig megmaradt az említett Kórházakkal.

Az évek folyamán a szakellátást biztosító telephelyek száma és a Rendelőintézetek szakmai összetétele, a szerződött óraszámok több alkalommal változtak. Jelenleg az Örs vezér téri és a Hermina úti Szakorvosi Rendelőintézetben működik a szakellátás.

A felnőtt járóbeteg szakellátás, belgyógyászat, diabetológia, EKG, fizikoterápia, fül-orr-gégészet, gyógytorna, hypertónia, ideggyógyászat, röntgen-, ultrahang- és labordiagnosztika, nőgyógyászat, obezitológia, ortopédia, proktológia, rehabilitációs medicina, reumatológia, oszteoporózis, sebészet, szemészet, urológia, addiktológia, bőrgyógyászat, gyógymasszázs, kardiológia, angiológia, pszichiátria területen működik. A gyermek szakellátás bőrgyógyászat, fül-orr-gégészet, csecsemő és gyermekgyógyászat, gyermek gyógytorna, kardiológia, röntgen-, ultrahang- és labordiagnosztika, ortopédia, tüdőgyógyászat, sebészet, szemészet, pszichiátria, gasztroenterológia területén nyújt magas szintű szolgáltatásokat.

A szakellátást a két telephelyen heti 2008 szakorvosi órában és 690 nem szakorvosi órában biztosítjuk, míg a gondozási tevékenységet pszichiátria, addiktológia, bőrgyógyászat területén 159 órában végezzük.

Az éves betegforgalom a felnőtt szakrendelések esetében közel 560 000, a gyermek szakellátáson közel 55 000, míg a gondozott eseteink száma meghaladja a 10 000-et.

A Zuglói Egészségügyi Szolgálat feladatainak jó szakmai színvonalon tud eleget tenni, amiben nagy szerepe van a munkatársak magas fokú szakmai felkészültségének, pozitív attitűdjének, valamint a fenntartó átlagon felüli támogatásának, anyagi tehervállalásának.

Az Intézmény vezetősége 2003 augusztusában döntött az MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány szerinti minőségirányítási rendszer bevezetéséről a járóbeteg-szakellátásban és gondozásban. A rendszer működését 2005-ben tanúsítattuk első alkalommal. 2017 áprilisától az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány szerint működünk. A minőségirányítási rendszer folyamatos fejlesztése a betegek által is visszaigazolt módon javította a szervezettséget és az ellátás minőségét.

Az Intézményvezetés alapvető célja, hogy a minőségpolitikai nyilatkozatban deklarált stratégiai irányvonalakat, koncepciókat minél hatékonyabb erőforrás-allokáció és kapacitáskihasználtság biztosításával, és valamennyi érdekelt fél (beteg, páciens, fenntartó, hatóságok, dolgozók) folyamatosan magas szintű megelégedettsége mellett megvalósítsa.

Szándékunk szerint a jövőben a Zuglói Egészségügyi Szolgálat egy olyan stratégia-vezérelt, a szabályozott piaci-, gazdasági-, humán-szervezeti-, műszaki-technológiai működőképesség szempontjából jól prosperáló szervezetté fejlődik, amely flexibilis módon és gyorsan képes a külső-belső környezeti változásokra reagálni.

DR. NAGY ANDRÁS CSABA
IGAZGATÓ FŐORVOS

Megszakítás